Regelmatig ontwormen

De meest voorkomende wormen bij de hond in Nederland zijn de spoelworm en de, door de hondenluis overgebrachte, vlooienlintworm (Dipylidium caninum).

Spoelwormen zien eruit als spaghettidraden. Ze verblijven in het maagdarmkanaal en komen zeer zelden met de ontlasting mee naar buiten. Deze volwassen spoelwormen leggen eieren, die met de ontlasting van het besmette dier worden uitgescheiden.

Deze spoelwormeitjes zijn niet met het blote oog te zien. Ze zijn behalve voor onze huisdieren ook besmettelijk voor de mens. Vooral jonge kinderen kunnen ziek worden. Ze kunnen zich besmetten door de eieren op te nemen tijdens het spelen in de zandbak, de tuin of het plantsoen.

De lintworm bestaat uit een keten van segmenten gevuld met eieren. Deze segmenten zien eruit als afgeplatte rijstkorrels. Ze kunnen als een made uit de anus of op verse ontlasting van de hond of kat kruipen. Ze zijn ongevaarlijk voor mens en dier.




Verschijnselen van een spoelwormbesmetting bij uw hond:

  1. Jonge dieren kunnen hoesten, met soms een neusuitvloeiing. Ook zijn ze vatbaarder voor andere infecties.

  2. Dieren met veel spoelwormen hebben een doffe vacht, een typisch wormbuikje en afwisselend verstopping en diarree. Soms hebben ze bloedarmoede en vermageren ze sterk. Ze kunnen zelfs sterven.

  3. Een ongeveer 10 centimeter lange spoelworm wordt soms uitgebraakt en zit heel soms in de ontlasting.

Hoe raakt de hond met spoelwormen besmet?

Volwassen spoelwormen kunnen in het maagdarmkanaal terecht komen door opname van
de eieren of larven van de spoelworm. Spoelwormeieren kunnen overal liggen, ook binnenshuis. Met bijvoorbeeld uw schoenen kunt u wormeitjes zelf in huis brengen. Honden snuffelen graag rond. Zo komen de eitjes terecht op poten, vacht en neus. Als vervolgens de hond zijn poten likt, dan slikken ze de eitjes in.
De uit deze eieren gekomen larven kunnen na een ingewikkelde tocht door het lichaam uitgroeien tot een volwassen worm in het maagdarmkanaal.
Deze trektocht van de larven treedt op bij pups tot de leeftijd van ongeveer een half jaar en bij reuen kan dit zelfs tot de leeftijd van 3 jaar.

Spoelwormlarven komen in de pups via de baarmoeder en de moedermelk.
Andere bronnen van besmetting zijn vliegen, vogels, muizen, konijnen, regenwormen en
ontlasting van pups en jonge katjes.
De larven groeien uit tot een volwassen worm in het maagdarmkanaal.

Hoe de spoelworm bestrijden?

Een goede hygiëne (zoals handen wassen voor het eten) en regelmatig uw hond ontwormen (bijvoorbeeld 2 à 4 keer per jaar).

Pups ontwormen vanaf 2 weken leeftijd en daarna op 5, 8, 12, 20, 28 en 34 weken.
Vervolgens reuen tot de leeftijd van 3 jaar minimaal 4 keer per jaar ontwormen.

De hond tijdens de dracht niet ontwormen. De larven in het lichaam worden dan niet door het wormmiddel bereikt.
Na de geboorte het moederdier tegelijk met de pups ontwormen.

Verschijnselen van een lintwormbesmetting bij uw hond:
  1. Op de ontlasting zijn afgeplatte rijstkorrels (= segmenten van de lintworm) te zien.

  2. Sleetje rijden doordat de segmenten van de lintworm uit en rondom de anus kruipen.

  3. Een besmetting met zeer grote hoeveelheden lintworm kunnen afwisselend verstopping en diarree geven.

Hoe de lintworm (Dipylidium caninum en de Taenia soorten) bestrijden?

Al uw honden vlo en luis vrij maken en houden.
Een wormmiddel tegen de lintworm moet de werkzame stof praziquantel bevatten.

Zijn spoelwormen en lintwormen van onze huisdieren gevaarlijk voor de mens?

In tegenstelling tot bij dieren ontwikkelen de spoelwormeieren zich niet tot volwassen wormen. De larven die uit deze eieren ontstaan, doorboren de darmwand en verspreiden zich via de bloedbaan in het menselijk lichaam, waar ze kleine ontstekingen veroorzaken. Organen als de ogen, hersenen, lever en longen kunnen op deze manier worden aangetast.
Een onderzoek heeft ook uitgewezen dat een spoelworminfectie bij kinderen met aanleg voor astma (CARA) de verschijnselen van astma kan verergeren.

De lintworm die wordt overgedragen door de vlo en de luis, is besmettelijk voor kinderen jonger dan 5 jaar, maar niet echt gevaarlijk. Ze kunnen aanleiding geven tot lichte buikklachten.

In de Belgische Ardennen en elders in Europa daarentegen, vormt de vossenlintworm een waar gevaar voor de mens. Deze lintwormen leiden tot cysten en gezwellen in organen als lever en longen van mensen. De mens kan geïnfecteerd raken door contact met besmette dieren (honden, vossen of katten) of door het eten van bezoedelde bramen en bosbessen.