Kerstgevaar

We brengen de kerstdagen met vrienden en familie door, in een huis vol gezelligheid en kerstversierselen. Tijdens deze knusse dagen liggen er echter wel gevaren op de loer voor uw huisdieren. Omdat het vervelend zou zijn als u uw kerst bij de dierenarts zou moeten doorbrengen zetten wij de mogelijke gevaren voor u op een rij.

Kerstboom

Vaak ligt de grond onder de kerstboom bezaaid met afgevallen dennennaalden, dus oppassen geblazen! Zet de voer- en drinkbak van uw huisdier niet onder de kerstboom. De dennennaalden zijn giftig en kunnen ook de darmwand doorboren. Water waarin naalden hebben gelegen is ook giftig, evenals het water waarin de stam van de kerstboom staat. Zorg dus dat uw huisdier niet van dit water kan drinken.
De ziekteverschijnselen die uw huisdier kan vertonen zijn: braken, diarree, slijmvliesontsteking in bek en keel en sloomheid.

Takken van naaldbomen (kerstboom of kerststukje) kunnen bij sommige honden ook een allergische reactie opwekken. Uw hond krijgt dan na contact met de dennentakken, een dikke snuit, gezwollen oogleden en oorschelpen.

Kerstballen

Kerstballen in een boom zijn voor een kat onweerstaanbaar. Als ze er in slagen er één uit de boom te meppen, zijn de scherven zeer scherp en kunnen in de zachte voetzooltjes zorgen voor pijnlijke wondjes.
Honden kunnen een kerstbal opeten, die dan inwendig problemen kan veroorzaken.

Engelenhaar

Dit kan met name bij katten wel eens zorgen voor een allergische reactie als ze hiermee in contact komen. De allergische reactie kan zijn acute benauwdheid of opgezwollen lichaamsdelen die met het engelenhaar in contact zijn geweest, maar ook ontzettende jeuk en roodheid op de contactplekken is mogelijk. Neem dan contact op met uw dierenarts, want bij zwelling van de slijmvliezen in de keel, bestaat de kans op verstikking.

Lametta

Dit zijn lange glimmende sliertjes, goud of zilver van kleur, die als versieringen in de kerstboom worden gebruikt. Deze sliertjes kunnen een onweerstaanbare aantrekkingskracht op uw huisdieren uitoefenen omdat ze bij iedere zuchtje tocht bewegen. Eenmaal opgegeten kunnen de sliertjes darmverstoppingen veroorzaken.

Kerstplanten

Hulst (Ilex aquifolium), de 'echte' kerstroos (Helleborus niger) en de kerstster (Euphorbia pulcherrima), die ook wel de kerstroos genoemd wordt, zijn giftige planten voor uw huisdier, indien ze aan de blaadjes of bloemen knabbelen.

De ziekteverschijnselen zijn: misselijkheid, speekselverlies, slijmvliesontsteking in de bek, braken, diarree (soms bloederig), opwinding, stuiptrekkingen, benauwdheid en hartritmestoornissen. Bij contact van het sap uit de kerstster met de huid kunnen blaren ontstaan.

Chocolade

Onze huisdieren vinden chocolade meestal erg lekker, maar het is voor hen giftig.
Zie voor meer informatie de pagina Vergiftiging chocolade.

Kalkoen- of eendenbotjes

Tijdens de kerstdagen wordt weer veel gevogelte gegeten.
Veel honden houden wel van een lekker kalkoen- of eendenpootje, en eten die in het geheel op. Er bestaat dan een risico dat een scherp botje de darmwand doorboort. Dus zorg dat ze niet bij de botjes kunnen komen.
Papegaaien en kaketoes mogen echter wel een botje van de gebraden of gegrilde kalkoen (zonder vet) krijgen om aan te kluiven.

Rolladenetjes

De netjes die om uw rollade gezeten hebben, ruiken heerlijk en kunnen worden opgegeten door uw hond. Bij kleine honden kunnen ze zorgen voor een darmverstopping en als ze vastlopen in de darm, moeten ze operatief worden verwijderd. Zorg dus dat u ze niet op het aanrecht of op tafel laat liggen, maar gooi ze direct in een goed afgesloten vuilnisbak.

(Champagne)kurken

Geliefd speelgoed voor (jonge) honden, maar helaas worden ze ook nog wel eens ingeslikt. Ook deze kunnen weer zorgen voor een darmverstopping en moeten in dat geval operatief verwijderd worden. In sommige gevallen kunnen ze gewoon uitgepoept worden na enkele dagen.




Als het toch misgaat .........

Ook het eten van het vele snoepgoed kan een gevaar opleveren. Denk hierbij aan het eerder genoemde chocolade, maar ook aan oliebollen met krenten of rozijnen! Ondanks uw voorzorgsmaatregelen, nu u weet waar u op moet letten, kan er altijd op een onbewaakt ogenblik toch iets gebeuren wat u niet heeft voorzien. In de meeste gevallen is er dan geen reden tot paniek en loopt het met een sisser af.
Neemt u wel direct contact op met uw dierenarts. De dierenarts kan goed inschatten hoe ernstig de situatie is en kan u vertellen of u kunt afwachten of dat een directe behandeling noodzakelijk is. In sommige gevallen is snel ingrijpen van levensbelang.