Verstuiking, kneuzing, verstrekking?
Sportblessures horen bij een actief hondenleven. Hoe voorzichtig we ook zijn.
Als een blessure optreedt, neem dan zo snel mogelijk kontakt op met uw dierenarts. Deze kan de aard en de ernst van de blessure vaststellen en een passende behandeling voorschrijven.
Een blessure zoals een verstuiking, een kneuzing of een verstrekking van spier of pees moet zo snel mogelijk na het ontstaan met ijs worden behandeld.
In verband met bevriezing van de huid mag ijs maximaal 20 minuten per keer worden aangebracht en nooit direct op de huid.
De effecten van afkoeling op het getraumatiseerde weefsel zijn:
-
vernauwing van de bloedvaten, waardoor zwelling (oedeem) en kleine bloedingen afgeremd en geminimaliseerd worden en
-
pijnstilling.
-
Cold-pack kompressen, die in de vriezer worden bewaard tot ze nodig zijn. Ze kunnen meerdere keren worden gebruikt.
-
IJsblokjes in een waterdicht zakje (b.v. van plastic). In plaats van ijsblokjes kunnen ook bevroren erwten of andere boontjes worden gebruikt. Een plastic zakje met deze kleine groentesoorten vormt zich beter naar het lichaamsoppervlak en geeft een minder extreme kou af.
-
Bevroren water in een plastic bekertje.
-
Een vochtige handdoek in de vriezer tot deze redelijk koud of bevroren is. Een koude handdoek vormt zich goed naar het lichaamsoppervlak en is geschikt voor hergebruik.
De koude bronnen genoemd onder 1, 2 en 3 kunnen bij direct kontakt op de huid bevriezing veroorzaken. De huid moet daarom afgeschermd worden door deze ijsbronnen in een hand- of theedoek te wikkelen of in een washandje of kledingstuk te stoppen. Bijvoorbeeld een sok of een arm- of beengedeelte van een sport–trui of –broek.
De eerste 24 tot 48 uur na een ongeluk een ijsbron om de 2 à 4 uur op de blessure houden gedurende 15 tot 20 minuten. Laat de hond bepalen hoe lang het ijs mag blijven zitten. Dus breng het ijs zodanig aan dat de hond zijn/haar geblesseerde lichaamsdeel er makkelijk onder vandaan kan halen als het onprettig gaat aanvoelen.